Monday, November 01, 2010

Cookbook watch - big, huge cookbooks

alltommat

Allt Om Mat Stora kokboken ("The big cookbook from All About Food")

An extremely ambitious cookbook by the most classic Swedish food magazine, Allt Om Mat. The closest equivalent in US would probably be the Gourmet cookbook, by Gourmet magazines. (The magazines aren't that much alike, but the books are at least in the same genre.) All the recipes are well-tested and therefor reliable, which is what I really like about them. It's perfect for when you don't feel adventurous and prefer to follow a recipe - like my husband. Everything turns out like it should, which is definitely a big advantage. The book is nicely ordered - weekdays, Friday nights (easy and slightly more glamorous), Saturdays (including starters and/or desserts) and Sundays with dishes that take more time. There is also a large focus on parties and events, and there are lot of party menus and buffets. And last, but certainly not least, a big section on Swedish holidays. I like this book a lot - it's definitely a keeper.

bonnierskokbok2010

Bonnier is one of the big publishing houses in Sweden, and they have published a large, definitive cookbook since 1960. Even staples must be updated, and although this one was re-written in 2002, it was time for another major revision. As all staple cookbooks, this is big. Really big. 1800 recipes, in fact! Well, in theory this would be the only cookbook you'd ever need. In reality? Perhaps not. It's great if you're just starting out in cooking, but if you're more of a cooking buff, maybe this isn't for you. Still, I like having at least one of these around, for looking up things like meat temperatures and stuff like that.

bonnierskokbokretro

Yeah, so Bonniers have published their big cookbook for 50 years now. Guess what, they just re-published the very first edition from 1960, too! This is exactly like the old edition, since the original pages have been photographed and re-printed. This gets me more excited than the updated one - it's a lot of fun looking at old staple recipes, and marvelling at the ingredients and methods used. And the photos! They might not be food-porny like what you see in modern cookbooks, but I love them - it's all very retro. My favorite sections are probably the ones about kitchen layout, the menu suggestions, and a chapter on cooking with kids.

8 comments:

Jessica said...

Jag såg allt om mat-kokboken och har vägt till och från. Jag VILL ha den, men MÅSTE jag ha den. Bokhyllan är så j-a sprängfylld nu att jag har sålt en hel del böcker. Som grundläggande kokböcker så har jag, bl a den rutiga (köpt när jag började plugga på universitetet!). Tycker du att den är värd att ha som mer än en "grund"?

Anne said...

Den ÄR riktigt fin, tycker jag. Inte riktigt en baskokbok, men den kan ersätta många andra bas, om man säger så. Gå och bläddra lite! :)

Jessica said...

De rackarna har varit inslagna i plast i bokhandeln.

Anne said...

Men så taskigt av dem. Om jag säger så här då: gillar du i allmänhet Allt Om Mat? Det här är ju liksom deras recept, i en ny samling. (En del av dem har varit med i andra böcker.) Om du gillar deras upplägg, ja, då gillar du den här. Jag är inte superduperförtjust - de förenklar lite väl ibland tycker jag - men å andra sidan är de riktigt pålitliga tack vare sitt provkök och det gillar jag. Inga chansningar liksom, det BLIR bra.

Lena said...

Hmmm...nu måste jag nog gå och inhandla en större resväska! Vi ska nämligen fira jul i Sverige och då ska jag minsann till bokhandeln och storhandla!! Tack för bra tips!

Zee said...

vi har en gamal Bonnier bok som vi haft inom familjen i flera år. Det är hysteriskt roligt att titta på gamla bilder och meny förslag. Själv har jag inhandlat den nya utgåvan för att som du säger ha bastemperaturer och så :)

Jessica said...

Jag har en kluven inställning till Allt om mat. Jag har prenumererat några gånger och de sista två gångerna så har jag tänkt att jag aldrig lär mig typ. Jag gillar inte tidningen men böckerna är ganska bra. Förenklandet finns i flera andra kokböcker, jag har en som jag knappt använder och som jag retar mig på varje gång jag öppnar den. Man vet att ett "riktigt" recept har steg 1 - 15 och så är det reducerat till 1 - 4. Och vad hände med de elva emellan?
Ska fundera på saken.

daphne said...

I should buy this book. . Looks like it has a lot of yummy stuff =)