Tuesday, September 16, 2008

New best friends

assistent2

I somehow seem to be fairly good at winning things. My latest feat - an Electrolux Kitchen Assistant. This is sadly not an actual assistant (that would have been swell) but it's the Swedish version of the Kitchen-Aid: a stand mixer that's changed very little design-wise since the 1950:s or so.

assistent1

Nice, isn't it? I wouldn't have bought one myself, being so in love with my Kitchen-Aid, but as this one was a prize, I'll definitely keep it. I haven't tried it yet, and I frankly don't plan on using it a whole lot, but I think it'll come in handy for baking bread or yeasted doughs in general. It's a lot bigger and stronger than the Kitchen-Aid, and while I don't think it'll make a killer meringue or a super buttercream, I do think it'll work a bread dough well and good.

From a very brief inspection, I have to say - I had a hard time figuring out how to even place the attachments, and everything seems a little bit loose (especially the lid, which doesn't fit very well at all). But - never look a gift kitchen appliance in the mouth!

What did I do to deserve it then? Well, it was a photo competition over at a Swedish discussion forum about food, Matforum. I won with this one!

13 comments:

Jessica said...

2Den är starkare än Kitchen aid-en men..." ja ja ja... envisa människa ;). De är starka, man gör förträffliga briocher och tunga vetedegar. Du borde prova. I assistenten ;).

Anne said...

Jamen jag ska. Nu när jag har en. Haha. Brioche, där sa du nåt, det har jag ju aldrig gjort. Vilket recept ska jag prova?

Malin Strid said...

Åh, jag fick just överta min mormors från 1959! Tyvärr är sladden ojordad och elektrikern i bekantskapskretsen menar att det är väldigt krångligt att åtgärda (samtidigt som det finns hyfsade moderna på blocket...). Men den har massor av skojiga tillbehör som inte längre finns, däribland ett fint plåtskåp med skräddarsydda krokar och fack för köttkvarnen, korvhornet och allt det där. Dessutom ingick receptboken från 1959, med recept på "Råbiff à la Assistent - den verkliga vickningsrätten för herrar" (damerna får skinktimbal)

Anonymous said...

Ahh! Men så fin, där är den ju!! Nu är jag väldigt nyfiken på vad premiärbaket blir! :-)

AstridVU said...

Jeg elsker også min Kitchen Aid, men ser de samme begrensningene som du nevner ift gjærdeig og slikt. Men du, jeg ser du har lokk til din maskin - det har jeg følt behov for ved blant annet visping av krem. Godt å se at det finnes! :)

Unknown said...

Grattis, Anne!!!
Vad fint kortet var som du vann med!
Jag ar super avis pa din assistent. Jag har saklart en Kitchen Aid ocksa men havdar som svensk utomlads att i Sverige har vi en mycket battre maskin......
Tack for all tid du lagger ned pa din blogg. Jag har anvant otaliga recept bade pa jobbet och hemma.

Jessica said...

Jag mejlar ett bra recept på en brioche som bara kan misslyckas om man inte ger det tillräckligt med tid. Receptet passar för småbullar och limpa också.

Shalum said...

Conratulations! It's a pretty prize :)

Rebecca said...

Grattis! Electrolux är bäst, helt klart. Ska man baka bröd är den ett måste! KitchenAid är visserligen snyggare, men tar ju inte lika stora degar.

Anonymous said...

Electrolux-assistenten är kanon, vi bakar bullar och bröd tillsammans när orken faller på! Den är tung som synden, men den är stark i armarna..

Candace said...

Wonderful Anne! Congratulations and what a great photo you won with. I left a little comment there, as well. Good for you!
Candace

Anonymous said...

Congratulations on winning! Cool prize. I'd be happy with winning a whisk.

Jeanne said...

Hey - what a cool prize! And what a worhy photo - real foodp0rn!