Thursday, July 24, 2008

Long before there were blogs...Apparently the northern-most rune stone in Sweden, here in Östersund. I have no idea what it says though! Probably not about food...

4 comments:

Anonymous said...

Frösöstenen, väl?

"Tryn ristade. / Östman Gudfasts son lät resa denna sten / och göra denna bro / och han lät kristna Jamtaland. / Åsbjörn gjorde bron. / Akta sedan dessa runor!"

Inget ätbart, med andra ord. Fast rätt coolt ändå.

Lennart Nilsson said...

So who built the bridge, the son of Östman Gudfast or Åsbjörn? Or where they in fact the same person?

Karin W. said...

Stenen stod från början på en helt annan plats. Den stod på Frösön vid en gammal pålbro från 1700-talet. Det är inte bevisat att det funnits någon bro över Östersundet tidigare än så. Om det nu ändå byggdes en bro på 1000-talet så var det väl Asbjörn som var byggmästaren.

Numera står stenen framför landstingshuset. Det byggdes nämligen en ny fyrfilig bro och trafikled över Östersundet mellan åren 1969-71 och då kunde inte stenen få stå kvar.

Det här är Jämtlands första "skrivna original dokument", skrivet någon gång av mellan 1030 och 1050. Jämtland var inte svenskt och Östman Gudfastsson var hövding eller jarl över 'iotalont' (Jämtland).

Den blev lång den här kommentaren. Tur att man inte behöver rista i sten längre:)
Karin från Jämtland

Aidaho said...

Om mitt minne inte sviker så var det väldigt rabalder nyligen i den lokala tidningen när förslaget låg att stenen skulle flyttas...igen... tänk vad roligt om de hade avslutat med en smiley på slutet. Något för historikerna att fundera över.