Sunday, March 12, 2006

Mango Chicken



Reeeeeeally tasty! Mango Balsamic is a weird little product that's made by Zeta here in Sweden. It's basically a mango puré with some white vinegar. Very fruity and zesty. If you can't find it, try to use mango puré or juice, and a good splash of white balsamic vinegar. Yum! The only drawback in this recipe is the having to dice mangoes bit. I really suck at handling fresh mangoes. The big flat seed seems to be everywhere. A fillet knife helps - a lot. But if anyone has a really good trick - do let me know...

Mango Chicken
serves 4

450 g (about 1 pound) of chicken, boneless, bite-sized pieces. I like to use thigh fillets
1 red onion, finely diced
1 clove of garlic, minced
2 tbsp of honey
75 ml mango balsamic vinegar, or 50 ml mango puré or mango juice + 1-2 tbsp white balsamic vinegar
1 tbsp concentrated chicken stock
1 red pepper, finely diced
2 mangos, diced
50 g cashew nuts, unsalted
3 tbsp heavy cream
butter
salt
dried chili flakes (peperoncino)

Start by browning the chicken in a little bit of butter. Add the onion, and the minced garlic. Add the honey, vinegar and chicken stock, and bring to a boil. Add the pepper and the mangoes, and the nuts. Let everything heat up, and season with salt and dried chili flakes until you have it as hot as you'd like. Just before serving, stir in 3 tbsp of cream, to make it a bit saucier and to round out the flavors.

Mangokyckling

6 comments:

Cissi said...

Låter jättegott! Själv har jag dock också tröttnat på de besvärliga mangofrukterna, men löst problemet på lyckat sätt. Förträfflig fryst tärnad mango kan köpas i butikens frysdisk och funkar nästan jämt.

Kinna Jonsson said...

Tänkte just skriva de Cissi skriver, det finns fryst mango som både är godare (då den är mogen) och lättare att hantera.

Anne said...

Tack båda två! :) Jag har inte testat den frysta mangon, men efter de här rekommendationerna får jag väl göra det. Det måste vara perfekt i bål och sånt - i mat kan man ju ofta överleva att den är lite mindre fin. Perfekt om den är bra mogen också - den frysta alltså - för det är himla svårt att avgöra mogenhet på vanlig mango, tycker jag. Men det är gott!

Stephanie said...

Never heard of mango balsamic but it sounds fascinating. I have to try out this dish one of these days!

Anonymous said...

Provade Mango Chicken i fredax och den är hur god som helst! Att rätten var enkel och snabb att göra, gjorde inte saken sämre!
Nästa gång ska jag prova den frysta mangon... Tack för tipset! Mvh, Tord

Alanna Kellogg said...

Yum! I just pulled a mango tart out of the oven, using frozen mango cubes from Trader Joe's ... sorry! Sweden has Mango Balsamic, the US has Trader Joe's! Now I know what to do with the next bag!