Saturday, December 27, 2008

Burnt Almonds

brandamandlar

This is one of my favorite types of candy. It's called Brända Mandlar - burnt almonds - and it basically consists of a pink candy fudge-like coating, with an almond inside. Confusingly the same name also refers to candied almonds, the sort with just sugar and spices. This has made it really difficult to find a recipe for it, and well.. nowadays these can be found in most grocery stores all year round (thanks to Karamellkungen Premiyum, a luxury Pick-n-mix stand), but before, it was basically just available at Christmas markets.

So. I searched for a recipe. Everyone warned me, saying that these are not easily made at home. I even found a christmas cookbook that had it in the index, but when I looked it up I came upon a very, very disappointing "don't make these at home".

I finally found one that looked somewhat promising. Basically sugar, glucose and coloring. And almonds, obviously. It was no problems at all. At first. But after I added the almonds, I waited for the candy to cool down slightly so that I could shape it around each almond. Well, when it started to firm up just slightly, it was still scorchingly hot. And wouldn't stick to the almonds, at all. Approximately two seconds after that, this is what happened:

brandamandlarmess

A huge, huge, huge mess. A very hard ball of sugar, with almonds. (Purple, as you can see - for some reason, I decided that purple would be more fun than pink.) I'm never making this again, and I recommend that you don't either. Sorry folks!

10 comments:

Anonymous said...

Men? Ditt recept verkar innehålla våldsamt mycket mera socker-röra än jag är van vid, i alla fall. Och normalt ska ju mandeln "brännas" med det smälta sockret, inte bakas in i en smet - kör bara alltsammans i en stekpanna tills det börja knäppa i mandeln, och sen rör du som en tok med en trägaffel tills sockret som är kvar smular sig. Tar bara några minuter.

Googlade lite snabbt, och det här receptet är ungefär som jag brukar göra:

http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=180&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=38024

(och mandlarna på den bilden ser också helt rätt ut)

PS. God fortsättning, och tack för allt alldeles lysande matbloggande under året.

Anonymous said...

Hej!

Jag har själv letat efter ett recept på brända mandlar och hittade detta som jag tycker liknar de köpta. Men jag har inte hunnit prova det.


Brända mandlar, ca 30 st

ca 30 sötmandlar, 150 g marsipan, 1 dl florsocker, 1 msk vatten, 1/2 msk olja, ett par droppar röd karamellfärg

Gör så här:

Skålla och skala mandeln. Riv marsipanen grovt på rivjärn eller matberedarens grova rivskiva. Blanda med florsocker och vatten. Häll i oljan i en stekpanna. Tillsätt massan i den varma pannan och låt småkoka under omrörning ca 2 minuter. Tillsätt färgen. Rör ner mandlarna. Skulle massan bli grynig, tillsätt 1 msk varmt vatten och sjud upp på nytt. Häll ut mandlarna på oljat smörgåspapper. Låt svalna. Forma och tryck massan runt mandlarna en och en försiktigt.

Jag hittade receptet här:
http://annasrecept.wordpress.com/2008/02/05/branda-mandlar-ca-30-st/

God fortsättning och tack för en väldigt fin och inspirerande blogg!!!

Hälsningar Ditten

Kinna said...

Modigt att ändå göra ett försök! God fortsättning och Gott Nytt År! kram Kinna

Anne said...

Anonymous - nä, det där är alltså den andra sortens brända mandlar, och det vill jag inte göra :) (Fast det är betydligt lättare ja.)

Ditten - mjae, jag har sett det också, men marsipan runt vill jag inte ha. Bara en mjuk sockermassa.. tricket är väl att få det just mjukt och inte cementhårt, tror jag :)

Kinna - visst var det? :) God fortsättning! Kram!

Anonymous said...

Tja, det är den sorts brända mandlar som faktiskt är *brända* mandlar, och inte mandlar inkladdade i godis. Lutar nog mot att den som döpt din variant har missuppfattat alltsammans ;-)

(Fast det kanske är en lokal sammanblandning, som det där med plättar och pannkakor?)

Anne said...

Anonymous - det är möjligt, men sen jag varit liten har den här rosa varianten också funnits, överallt... Så jag tror knappast att det är något jättelokalt fenomen för Stockholm - största producenten är för övrigt Timmernabbens karamellfabrik i Mönsterås.

Jeanne said...

Oh dear... well, better to have tried and failed than not to have tried at all!

Boywing said...

Jag är ingen bakningsexpert men jag tror Ditten har en poäng här. Det går nog inte att göra socker till en mjuk godis utan andra tillsatser som t.ex. finriven mandel eller mjöl samt vatten eller fett.

Anonym har även en poäng med att det verkar som du har tagit rececptet för vanliga traditionella brända mandlar och ökat på mängen socker så det blev för mycket.

Bättre lycka nästa gång :)

Anne said...

Boywing - nä, innehållsförteckningen för industriellt tillverkade brända mandlar, den rosa varianten, innehåller bara glykos, socker, vatten och allra sist, vegetabilisk olja som jag tror bara används för separering/ytskikt.

Jessika said...

Om jag tålde mandel så skulle jag vara beroende av de där mandlarna de säljer (och gör på plats) på julmarknader, t ex den på Stortorget i Gamla stan i december.