Wednesday, July 09, 2008

Orange-Rum Macaroons

rum-orange-macaroons

No, I didn't spell macarons wrong. This is about macaroons. And sadly, not about macarons. I won't go into technical differences - suffice to say that macarons are dainty little things that are super-difficult to make (at least I think so!) and macaroons are a lot sturdier, and takes five minutes to make. Both are delicious. This version has orange zest and dark rum, which makes these coconutty delights even more irresistible.

Orange-Rum Macaroons
makes 15

50 g butter
2 eggs
100 g sugar
175 g coconut flakes (unsweetened!)
1 orange - the zest
1 tbsp dark rum
1 tsp vanilla extract

Melt the butter. Whisk the eggs and sugar with coconut, orange zest, rum and vanilla. Add the melted butter. Leave the batter to rest for ten minutes, then shape into small mounds on a baking sheet. Bake for 15 minutes at 175°C.

Recipe in Swedish:
Kokostoppar med apelsin och rom

11 comments:

glamah16 said...

American Macaroons theseare. I love the orange rum combo.So tropical.

Katie said...

would never have thought of putting rum in macaroons - sounds like a delicious combination

Jessika said...

Jag förstår inte macaron och macaroon. De är ju inte som franska macarooner. Och var är en macaron?

Anne said...

Jessika, det är de franska bakverken som är macarons.

Jessika said...

Åhå, jag trodde det var tvärt om. Det är för ofta nötter i macaroner, men de är väl lite svårare maränger?

Anne Skoogh said...

Det är till och med *alltid* nötter i macarons. Ja, eller mandel då, men det är väl lika illa för din del? Det är snarast biskvi-aktigt, men lite fluffigare och krispigare, mer marängaktigt. Det svåra är att få rätt konsistens på smeten så de torkar till precis rätt innan man kör dem i ugnen...

Dagmar - A Cat in the Kitchen said...

I first thought that you had made macarons :-) I'm still planning but I guess I'm scared :-)

Your macaroons look and sound wonderful!

Jessika said...

Ja, om det alltid är mandel eller andra nötter i dem så är ju det en simpel förklaring till varför jag aldrig så mycket som har tittat på ett recept.

Såg du mitt förslag på namn till kittisarna? Lite tråkiga kanske...

Anne said...

Jessika, inte tråkiga men möjligen lite för människolika för min smak. Den ena ska heta Kitty Karat, och den andra något på K plus Kristall, har vi kommit fram till :)

Jessika said...

Kalanthe?

Jeanne said...

Oooh, love the rum & coconut combo! These would be perfect with an espresso...