Wednesday, October 19, 2005

White Knives?

A Swedish tv-chef uses white knives right now - the entire knife-blade is white. Pretty cool! The only white knives I can find on the web are ceramical ones (as I imagine they'd have to be) from Kyocera. Any feedback? Has anyone tried them? Are they good? Or is it just a cool gimmick?

6 comments:

Anonymous said...

Asian chefs love ceramic knives because they are extremely sharp and have a precise cut, especially with "squishy" vegetables like tomatoes. Once I tried my Japanese cooking teacher's and was really impressed. It cut like sushi knives, without all the maintenance issues. Still, I am happy to use my all-purpose Thai cleaver - I love the ritual of sharpening it before use!

Anonymous said...

Jag köpte 2 i Japan.Och märket är mycket riktigt Kyocera Tyvärr var det svårt att hitta modeller , mina är ganska små, 13 och 15 cm tror jag. Storleken kan jag tänka beror på att japanska händer är små... Jätteskarpa.
De är även väldigt lätta, både för och emot med det. Å andra sidan är det säkert en vanesak.
Jag tänkte maila min Japankontakt idag angående andra knivar så får du veta lite mera om Global.

Anne said...

Elena - thank you!! :)

Gunnel - jag kanske måste komma och provskära lite :) Tror inte jag har testat keramiska knivar alls! De ser ju väldigt fräcka ut, de där vita..

Frida said...

Keramiska knivar väldigt väldigt hårda. Det har fördelen att de behåller skärpan längre men nackdelen är att du inte kan slipa dem själv, samt att de är känsligare eftersom de kan spricka om du skär i något som är för hårt.

Anonymous said...

Which ones is it that she uses? Is it the kyocera ones with plastic handles or the swedetech ones with wodden handles?

Anne said...

I'm pretty sure it was Kyocera, since this was just when they were being introduced. Since this post, I've gone through at least two of them :) (And I have to admit, I don't remember who the chef was.)