Sunday, July 04, 2010

Nuoc Cham - Vietnamese Dipping Sauce

vietnamese-springrolls-1

This isn't a recipe for Vietnamese spring rolls because... you don't need one. All you need is rice paper - round ones - and something tasty to put in it. We used lettuce, shrimp, mint, cilantro, mango, cucumber and toasted cashews but hey - use your imagination! Chicken would be yummy!

Soak the rice paper for a few seconds, fill, roll, and dip! It's really the perfect summer food.

nuoc-cham

Nuoc Cham - Vietnamese Dipping Sauce
(printable recipe)

3 tbsp sugar
175 ml hot water
1 tsp sambal oelek (strong chili paste)
2 garlic cloves, minced
1 lime, juiced
2-3 tbsp fish sauce

Stir together the sugar and hot water, until the sugar is dissolved. Add all the other ingredients. Done!

vietnamese-springrolls-2

Recipe in Swedish:
Nuoc Cham - vietnamesisk dipsås

2 comments:

BusyBee said...

Fint recept! Det finns oändligt många variationer på Nuoc Cham.

En grej som kan vara intressant är rulltekniken. Om man gör fasta och täta rullar så smakar det bättre av någon anledning. Försök tills du får den perfekta rullen där rispappret är så sträckt att den nästan spricker... och rullen är så fast att den studsar när du släper den på tallriken. För det kan du dock behöva lite risnudlar (rice vermicelli) som fyllning.

Anne said...

Ja herregud, mina rolling skills är ganska usla :) Jag ska testa med risvermicelli nästa gång vi vill ha lite mer matiga rullar! :)