Wednesday, November 21, 2007

White Sourdough Bread

ljussurdegsbrod

I'll tell you straight away. This is not a quick bread. Nor is it a very simple one. Not that it's hard - no bread is really hard to make - but you need patience and a bit of confidence. And an active, happy, bubbling wheat sourdough. And, let me assure you, it's well worth the work. This makes a surpremely chewy bread with a strong crust and a very pleasing crunch and slight sourness.

White Sourdough Bread
12 small breads

day 1 (evening)
400 g water
400 g strong white bread flour
200 g wheat sourdough
7 g fresh yeast

Mix everything. Let it stand at room temperature for an hour, then cover and place in fridge overnight.

day 2 (morning)
300 g water
600 g strong white bread flour
25 g fresh yeast
20 g salt

Mix everything without the salt, and add the starter dough from the day before. Run in a kitchen-aid or similar for seven minutes. Add the salt, and work for three more minutes. (If you knead it by hand, it will take twice as long.)

Leave the dough to proof in an oiled, covered bowl for two hours. Pour the dough - it will be quite loose - onto a floured surface and divide into neat small breads. You might need more flour to shape them, but try not to handle them too much.

Leave the breads to proof for 30 minutes, on baking sheets.

Heat the oven to 275°C. When it's warm, place the breads in the oven and immediately lower the temperature to 250°C. Use a spray bottle to spray some water into the oven. Do this every five minutes, it will create a crustier surface for the breads. Bake at a total for 15-18 minutes.

(You can use a pan of water, or ice, to create the steam instead, but I prefer using a spray bottle.)

Recipe in Swedish:
Sega portionsbröd med surdeg

10 comments:

Katie said...

Oh wow they look amazing. Sourdough along with rye has to be some of my favourite bread.

Annemarie said...

I love sourdough, but have never felt organized enough to try making it myself. Your recipe sounds simple enough to make me want to tackle it.

Anonymous said...

These breads look great. I have a rye-only sourdough cooking in my kitchen right now. Patience is the word of the day ....

Dagmar said...

They look great, Anne! I would love to have some now :-)

african vanielje said...

Anne, you make everything look so easy. I love your breads.

Anonymous said...

Hej Anne,
du som är en sån matentusiast och verkar ha stenkoll på det mesta inom mat...
vet du nånstans (så nära stockholm som möjligt) där man kan köpa nykärnat smör, nymjölkad mjölk o grädde, allt ekologiskt, o ägg såklart... ?
Har ju värsta julklappen på g men blir helt fast när jag inte kan hitta nåt överhuvudtaget... hjälp??

Anne said...

Alexandra, det där är knepigt.. jag vet ingen gård, men däremot har både FineFood och Cajsa Warg fil/yogurt, mjölk och jag tror också smör från Järna. Bondens butik - http://www.bondensbutik.se/ - borde också ha. Lycka till, det låter spännande :)

annamaria said...

Visst är det underbart med hembakt. Jag hade skåprensning häromdagen och det blev dinkelfrallor med valnötter och morötter. Det är så smidigt med frallor - går oftast att slänga i lite vad man har. Dina ser kalasgoda ut.

Johan said...

Hej!

Har provat ditt bröd några gånger nu och det är väldigt gott!

Jag har gräddat det lite annorlunda för att få en tjock skorpa. Först sprutade jag rikligt med vatten i botten av ugnen när jag satte in brödet. Sedan släppte jag ut ångan efter 10 minuter och ytterligare en gång efter 20 minuter. Det är en metod som Jan Hedh beskriver i "Bröd".

Här är mitt senaste försök med valnötter i. Jättegott!

http://www.bevemyr.com/bread.jpg

Mvh
-Johan

Anne said...

Johan, vad kul att du testat och att det går så bra! :) Dina valnötsbröd låter fantastiska - måste testa! :)