Friday, November 17, 2006
Blackened Salmon with Strawberry Salad
This recipe, or well, the one I was inspired by, was published in Buffé this summer. That is the free magazine given out to everyone who shops at Ica, one of the biggest grocery chains. Their recipes are sometimes great, but sometimes.. well, boring. Anyway, I tried this one rather late in the summer, and it was excellent. I didn't get around to blogging about it earlier - sorry. (Indeed, expect quite a lot of catching-up posts now!)
It's well worth a try! The salmon is coated with a mix of sugar and spices, and grilled or pan-fried until blackened and *very* tasty. The salad has spinach (or rocket works fine), strawberries, black olives and feta cheese. Stellar combination!
Blackened Salmon with Strawberry Salad
Serves 2
Two fresh salmon fillets (or frozen, and thawed)
1 tbsp dark muscovado sugar
1/2 tbsp flaky sea salt
1 tsp cumin
1 tsp coriander
1/2 tsp black pepper
1/2 tsp chili powder
Mix all spices, and rub into the raw salmon. Pan fry or grill for about 4-5 minutes on each side until blackened and cooked through.
For the salad:
250 g strawberries, halved
150 g baby spinach (or rocket/aragula), rinsed
1 red onion, finely sliced
1/2 cup black olives
100 g greek feta cheese, crumbled
flaky sea salt
black pepper
olive oil
balsamic vinegar
Mix all the ingredients for the salad except for the cheese. Just crumble it on top, or it will turn bright pink from the strawberries.
Recipe in Swedish:
Muscovadolax med jordgubbssallad
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
10 comments:
Lite svårt att få tag på jordgubbar i november?
i'm browsing some food blogs today and your post caught my eye. i've eaten similar dish with blackened salmon and salad, but not strawberry salad. i love blackened salmon and we have a lot of them here in oregon.
Krakel - du får se det som en utmaning :) Nä, jag vet - det är nackdelen med att inte skriva om saker på en gång...
Eliza - the strawberries goes surprisingly well with the spicy-sweet salmon!
Looks and sounds nice! I'll try this in summer. Strawberries are a rare sight here in November...
Fantastic dish, that I am going to try and create tonight for the 4th. Thanks for your informative site of recipes, I love the way you set up your tool bar on the side like that.
Cya
Trey Box
San Antonio, Texas
Hej!
Jag letade recept på engelska från Kanada där jag nu befinner mig och hittade ditt laxrecept som ett av de första på google. Kan vara kul att veta, kanske. J
Jag försöker kicka igång mitt företag swedish2go.com som lär ut svenska till engelsktalande, och blir nyfiken: Varför är din blogg på engelska?
Det blir laxsallad imorgon!
/Åsa
Åsa, det är en fråga jag får rätt ofta och ärligt talat har jag inget vidare bra svar. Jag började blogga för jättelänge sen, innan bloggar blev sådär jättevanliga, och det fanns nästan inga matbloggar på svenska. Jag läste andra bloggar på engelska, från olika delar av världen, och för mig var det så självklart att skriva på engelska för att vara en del av det gänget. Och sen har det fortsatt. Men det underlättar såklart att jag alltid gillat engelska, pratat och läst mycket på det språket, och så vidare. Det är i dagsläget ett bra sätt att hålla språket vid liv, också. Men huvudanledningen är nog ändå att läsekretsen blir så mycket större. (Man kan ju tycka att jag kunde filat till ett lite smartare svar vid det här laget, ursäkta svamlet.)
Underbart svar!
Jag gillar bloggen och kan helt klart använda den till mina kunder, som ännu inte lärt sig svenska, men som är intresserade av Sverige och svensk mat mm.
A post for 2014. Your combination of blackened salmon, a spinach salad with strawberries and cheese was the trigger to convert my wife from hating fish to now saying it's her favourite meal.
We now have Anne's blackened salmon at least once a week!
Awesome Mervyn, thanks for writing!! That really made my day :-)
Post a Comment