Saturday, July 01, 2006

Slow(-ish)-Cooked Carrots



What to do when you have a big bunch of lovely fresh carrots slowly wilting away in the fridge? Well, I couldn't think of a single thing. Boil? Roast? Didn't seem so appealing at the moment. However, I did remember reading over at Ilva's blog about her slow-cooked carrots with fresh thyme. No thyme to be found in my kitchen though, at least not fresh, so dried up would have to do.

I simply scraped the carrots, sliced them thinly, and let them fry on medium heat with a dollop of olive oil and a crushed garlic clove (and the thyme) for about half an hour, under lid. Turned out deliciously sweet, flavorful and slightly crunchy-chewy. Yum.

Now, I must get more carrots. This recipe is next on my to-try list.

10 comments:

Pene said...

Anne, I would have made a carrot cake or carrot muffins & put it/them in the freezer for future eating.

Anne said...

Pene, thanks for the tip :) Well, it's too warm to consider warming up the oven.. and I don't think I had quite enough - but I'll keep it in mind for future carrot emergencies. :)

Fru Forsberg said...

Jahaja.
Nu har jag äntligen äntrat bloggvärlden på riktigt. Det är hur kul som helst. Titta gärna förbi om du har tid. Puss

Anonymous said...

usch.. jag är så otroligt dålig på engelska. Vad betyder dollop?

Att besöka din blogg är som att trycka ansiktet mot fönstret till en godisaffär...

Jag som hade tänkt att bara äta lite rester. Nu VILL jag ha morötter!!

Anne said...

Anonymous - en "dollop" är ett sådär härligt precist begrepp. En skvätt, eller en klick, ungefär. :)

virvla said...

åhh detta borde funka med palsternacka också...måste testa nu när det var extrapris på det i affären
vilket bra recept, man tänker sällan på att man bara kan äta det som det är och inte måste kombinera det med något!
(palsternacka - underskattad rotfrukt)

karin said...

I tried this with beets and it was delicious too, I think Ilva did it with green beens to, I bought that but I have to wait for my new stove to arrive

virvla said...

Anne, du råkar inte ha något gott och somrigt recept på bål liggandes som du vill dela med dig av? Jag ska snart ha fest och tänkte bjuda på bål/välkomstdrink nämligen! :)

Anne said...

Virvla & Karin - absolut, det här funkar säkert med de allra flesta rotfrukter. Men med gröna bönor? Blir inte de lite soggiga av att stekas så länge?

Virvla - nej, tyvärr.. bål är inte min starka sida. Jag tycker att det mesta blir gott, typ fruktsoda, vitt vin och diverse frukt. Inte så innovativt :) Jag gör det aldrig själv, utan här kör vi frozen margaritas och daiquiris som välkomstdrinkar hela sommaren :)

Foodfreak said...

quite a nice idea, I've made fake hashbrowns with acorn / hokkaido squash, but now I might try it with my weekly veggie delivery carrots... looks very yummy.