Pages
▼
Wednesday, January 09, 2013
Beetroot Salad
I rarely make my own beetroot salad, but buy it ready-made. However, it's nice to cook from scratch, and it's super easy, too. And delicious, of course. You also avoid any unwanted additives or preservatives.
In Sweden, this is always part of a christmas Smorgasbord, and I particularly like it with meatballs. It's not uncommon to eat on top of crisp bread, with the same meatballs.
Beetroot Salad
3 large beetroots (about 500 g)
1 apple (I used a great crunchy kind called Kanzi)
1/2 red onion
100 ml mayonnaise
100 ml crème fraîche
1/2 tbsp dijon mustard
salt
Cook the beetroots until soft - mine were really big and took me about 50 minutes. When they're cool enough to handle, peel them and cut into small dice. Cut the apple into similar-sized dice, and finely dice the red onion.
Whisk together the mayo and crème fraîche with the dijon mustard, and season with salt. Add in the beetroot, apples and onion. Let the salad sit in fridge for a few hours, or overnight, to make the flavors develop.
I like the sound of that! Much nicer than bought, I am sure.
ReplyDeleteHow do you keep the beetroot from staining your hands and kitchen? I always end up with pink stains all over myself.
ReplyDeletePlastic gloves!!
ReplyDeleteDu har ingen aning hur lycklig jag blev när jag såg det här receptet. Jag har inte läst en enda blog på 6 månader och den första jag ser är för min älskade rödbetsallad. Jag bor i Australien och var gång jag har gjort köttbullar och har några kvar får jag alltid höra från min australienska man att han vill ha en av dom riktigt goda mackorna din morsa (han kallar henne morsan, så gulligt) brukar göra och var gång säger jag. Jag har ingen rödbetsallad. Du har gjort mig och min man mycket lyckliga och nu får jag gå och handla så vi kan ha en köttbullsmacka i morgon.
ReplyDeleteLina, vad roligt att höra :-) Hoppas ni gillar den!
ReplyDelete